Beton pompaları inşaat alanlarına betonun taşınması için kullanılan bir araç olarak bilinmektedir. Fakat beton pompalarını sadece bir araç olarak değerlendirmek doğru olmaz. Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte bu pompalarında kullanım taleplerine göre farklı modelleri üretilmeye başlanmış durumda. Öyle ki beton pompaları sürekli beton dökümünün gerekli olduğu şantiyelerde beton haznesi ve boruları ile monte edilerek kullanılması da mümkün olmaktadır. Her yapı için ayrı özelliklere sahip beton dökümünün sağlanması gerektiği düşünülecek olursa bu pompaların inşaat sektörü için ne kadar önem taşıdığı anlaşılacaktır.
Beton Pompaları Nasıl Çalışır?
Beton pompalarının içinde genellikle iki adet silindir bulunur. Bu silindirlerin içinde bulunan karıştırıcılar yardımıyla betonun silindir içinde sürekli karıştırılması sağlanmış olur. Ayrıca bu sayede betonun donmaması ve sıvı bir şekilde istenilen yüzeye aktarılması sağlanmış oluyor. Pompa içinde bulunan silindirler basınç etkisi altında karıştırıcılar içinde bulunan betonu ileri doğru iterek borulara gönderilmesini sağlıyor. Borulara gelen beton ise tercih edilen yüzeye püskürtülerek beton dökme işlemi gerçekleşmiş oluyor.
Beton pompaları inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmakla beraber en fazla kullanılan iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki günlük hayatta çok sayıda inşaat alanında gördüğümüz araç üzerine monte edilmiş beton haznesi bulunan makinelerdir. Bir diğer modeli ise genellikle daha büyük inşaat alanlarında kullanılmakta olup inşaatın tamamlanmasına kadar şantiye içinde kullanılır. Bu tip beton pompaları genellikle daha yüksek maliyet ister ve betonun çok fazla döküleceği inşaatlarda tercih edilir.
Beton Pompası İle Beton Dökülürken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beton pompası yardımıyla beton dökülecek inşaatlarda bazı hususların dikkate alınması çok önemlidir. Öncelikle hangi firmadan alınırsa alınsın beton kalitesinin kontrolü gerekmektedir. Beton kalitesinin tespitine yönelik bazı laboratuvar çalışmaları yapılabilmektedir. Bu çalışmalar genellikle hazır beton firmasının kendi bünyesinde yapılabilmekte olup şantiye sahibi tarafından da serbest laboratuvarlarda da yapılmaktadır. İnşaatta kullanılması gereken beton cinsi önceden tespit edilmiş olduğundan bu laboratuvar sonuçlarının belirlenmiş olan beton cinsi ile uygun olmasının karşılaştırılması bir gerekliliktir.
Beton Kalitesi Nasıl Kontrol Edilir?
Beton kalitesinin kontrol edilmesi ilgili yönetmeliklerle bir zorunluluk haline gelmiş olup tüm şantiyelerde yapılması gerekmektedir. En güvenilir şekilde kontrol sağlayabilmek için ise beton pompası ile beton döküldüğü sırada numune almaktır. Alınan numuneler laboratuvarlara gönderilir ve kalitesi kontrol edilmiş olur. Numune alınmadığı durumlarda ise mevcut dökülmüş olan betondan karot alınarak laboratuvara gönderilmesi gerekmektedir. Beton kalitesinin uygun olmaması durumunda dökülen beton kırılarak tekrar beton dökülmesi sağlanmalıdır.
yıkım işlerinde gerçekten efsane bir teknoloji. bizde karot sektöründeyiz ihtiyacımız olmuyor değil… http://www.isikkarot.com/