Sanayide Sektörü En Fazla Ne Üretir?

Türkiye bol ve çok çeşitli tarım ürünleri ürettiğinden, gıda endüstrisi de gelişti ve çeşitlendi. Gıda endüstrisi, Türkiye’deki en yaygın sektörlerden biridir. Gıda endüstrisi çok fazla yiyecek içerir. Bu sektörlerde, ürünlerin uzun süre soğuk depoda saklanması gerekmektedir. Soğuk raf sistemleri ağır veya hafif olabilmektedir. Bu kısımda belirleyici olan faktör ürünün hacmidir.

www.FenEhli.com;

Türkiye’de Ön Plana Çıkan Besin, Un, Süt ve Yağ Sanayisi

Türkiye’de buğday üretimi fazlasıyla yaygın olan temel gıdadır. Bu sebeple un ürünleri kaynaklı olan sanayi kurum ve kuruluşları da fazlasıyla yaygın olmaktadır. Ancak makarna, un ve bisküvi gibi ham maddelere dayalı fabrikalar çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi ve büyük şehirlerde yer almaktadır.

Süt ve süt ürünlerinin başlıca ürünleri; süt, süt tozu, peynir, tereyağı ve yoğurt olmaktadır. Süt ürünleri işletmeleri süt üretiminin daha yaygın olduğu ve süt hayvancılığının yaygın olduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Adana gibi büyük şehirlerde olmasının yanı sıra yine Trabzon, Edirne, Tekirdağ, Erzurum, Erzincan, Kars gibi hayvansal üretimin yapıldığı yerlerde de yer almaktadır.

Ayçiçeği, zeytin, mısır, susam, haşhaş, soya fasulyesi, fındık, keten kenevir ve pamuk tohumu bitkisel yağlardan elde edilmektedir. En çok üretilen yağ, ay çiçek yağı ve zeytinyağıdır. Türkiye’de petrol üretimi, dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ege bölgesinin kıyı tarafındaki sektör yeri, zeytinyağı endüstrisinin en yoğun olduğu alan konumunda olmaktadır. Çanakkale, Balıkesir, İzmir ve Gaziantep zeytinyağı üretim merkezleri açısından ilk sıralarda gelmektedir. Ay çiçek yağının üretimi, özellikle Trakya’da Marmara Bölgesi’nde daha yaygındır.

 

Sıklıkla Tercih Edilen Çay ve Şeker Sanayisi

Şeker pancarı, küp veya pudra şekeri üretimine dayanan şeker endüstrisi cumhuriyetin ilk yıllarından beri gelişmektedir. İlk şeker fabrikası 1926 yılında Uşak’ta kurulmuştur. Şeker pancarı ekimi alanları ağırlıklı olarak fabrikalar etrafında yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin şeker fabrikalarının Türkiye’deki iklim koşulları, şeker pancarı tohumlarına elverişli olması nedeniyle hemen hemen her yöne dağılmaktadır. Ağrı, Kırklareli, Burdur, Muş ve Afyon’dan başlanarak ülkenin her tarafına yayılmış yaklaşık 30 şeker fabrikası bulunmaktadır.

Türkiye çay işleme tesisleri bölümü Doğu Karadeniz kıyı bölgelerinde oldukça fazla bir şekilde yoğunlaşmıştır. Fabrikaların büyük çoğunluğu Rize’de bulunmaktadır. Artvin, Trabzon ve Giresun çay fabrikalarının kıyı kısımlarında bulunur. Diğer tarımsal endüstri kuruluşlarına göre en dar yayılma alanı olarak göze çarpmaktadır. Yukarıda bahsi geçen sanayi çeşitleri Türkiye’de sanayi sektöründe en çok iş yapılan kuruluşlar arasında gösterilmektedir.