Drone Nedir?

Drone aslında İngilizce bir kelime olup Türkçe karşılığı erkek arıdır. Fakat asıl kullanım amacı tamamen farklı. Önceki yıllarda tamamen askeri operasyonlar için kullanılırken son günlerde mühendislik hizmetleri için de kullanılabiliyor. İnsansız hava aracı olarak bilinen dronelar ile istenilen yüksekliğe çıkılarak istenilen görüntüleri kaydetmek mümkün.

Drone Nedir?

Drone artık sadece askeri anlamda kullanılmıyor. Son yıllarda birçok mühendislik alanında kullanılmaya başlanmış durumdadır. Özellikle yapı tasarımları için oldukça sık kullanılan teknolojik cihazlardan biridir. Droneler yardımıyla herhangi bir yapının yüksekliği önemsenmeden her cepheden fotoğraf ve videolarını almak mümkün oluyor. Bu sayede yapı ile ilgili gerek onarım gerekse restorasyon çalışmalarının altlığı oluşturulabiliyor. Özellikle tarihi eserlerin restorasyonunda sıkça kullanılan cihaz eserin yüksek ve çoğu zaman harap olması nedeniyle görüntüleme sağlanamadığı zaman kullanılıyor. Örneğin tarihi camilerde yüksek minareler ve kubbeler dikkat çeker. Fakat bu kubbe ve minarelerin üstüne çıkarak görüntü almak oldukça zordur. Droneler sayesinde mühendisler kolayca görüntü alarak yapı ile ilgili gerekli restorasyon çalışmalarına başlayabiliyorlar.

Droneler Nasıl Çalışır?

Droneların çalışma şekli uzaktan kumandalı arabaların çalışma şekline oldukça benziyor. Drone parçaları gövde, kontrol kartı, motor, pervaneler, kumanda, alıcı ve bataryalardan oluşmaktadır. Dronenun gövdesine tüm diğer parçalar monte edilerek oluşturulur. Kontrol kartı sayesinde de dronenun ileri geri ve hatta kendi ekseni etrafında dönme işini yapması sağlanır. Bir nevi makinenin beyni denebilir. Droneler yapılırken motor tercihine çok önem veriliyor. Çünkü dronenun sahip olduğu motor gücüne göre gösterdiği performans ta değişiyor. Alıcı sayesinde ise kumanda ile uçurulabilmesi sağlanıyor. Şarj edilerek çalışan dronelerin uzun süre kullanılabilmesi için şarj kontrolünün düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca batarya ömrünün uzun olmasının sağlanması da tamamen kullanıcının özverisine bağlı. Cihazın bataryalarının kontrolünün belli aralıklarla yapılaması bu özveriyi sağlamak anlamına geliyor.

Drone Nerelerde Kullanılıyor?

Dronelerin son yıllarda kullanıldığı alanlar oldukça çoğaldı. Sadece inşaat sektöründe değil, sağlık, gazete TV, spor, seyahat ya da pazarlama gibi çok sayıda alanda kullanılmakta.

Profesyonel olarak yayın yapan çok sayıda TV kanalının haricinde birçok gazete ve TV drone yardımıyla çekimlerini yapıyorlar. Ayrıca sağlık sektöründe de kullanım alanı bulabiliyor. Özellikle ulaşılması zor alanlarda meydana gelen yaralanmalarda bazı taşınamayan tıbbi cihazların ulaşılamayan noktaya acil olarak getirilmesi sağlanabiliyor. Dağ sporları ile uğraşanlar için de kullanım alanı bulmakta. Öyle ki yüksek dağlara tırmanmadan önce sürprizlerle karşılaşmak istemeyen dağcılar önceden drone ile görüntü alarak tırmanacakları bölgenin kararını verebiliyorlar.