Elektronik, serbest halde bulunan elektronlar arasındaki olayı inceleyen bir bilim dalıdır. Doğada var olan 109 adet elementlerden bazılarında atomlarının son yörüngesindeki eksi yüklenmiş elektronların davranışından faydalanarak farklı donanımları oluşturma bilimine elektronik denir. Ayrıca elektronik, elektron hareketlerini denetleyen bir bilim dalı olarak da tanımlanır. Günümüzde hayatımızın içerisinde yer alan cihazların imalatı elektronik öğeler kullanımıyla yapılmaktadır. Elektronik, elektron akışlarını kontrol etmek yoluyla işleyen sistemleri inceler ve bu sistemlerin kullanılması elektroniğin alanını belirler.
Elektroniğin Çalışma Alanları;
Tıp, Haberleşme, Görüntü sistemi, Otomasyon, Güvenlik gibi birçok alanlarda kullanılmaktadır. 20. yüzyılda teknolojinin büyük bir atılıma geçtiği çağda elektroniğin etkisi büyüktür. Gelecek yüzyıllarda ise insan hayatının her bir dilimlerinde elektronik geniş yer kapsayacaktır. 1950 yıllarında transistörlü devrelerin kullanımı başladı. 1960 yıllarında ise, transistörlerin yerini küçük ebatlı fakat faydalı, işlevlik gösteren entegreler su yüzüne çıkmaya başladı. Entegre, chip gibi küçük öğelerin çalışma performansını ve hızını artırarak doğru bir çalışma prensibi oluşturmaktadır.
Elektroniğin Tarihsel Geçmişi
Tarihte ilk elektronik devre örnekleri, havası boşaltılan cam tüpün içerisine yerleştirilmiş metal levhadan oluşmaktadır. Buna lamba veya tüp denilirdi.
O zamanlar radyoların alıcısında bu lambalar kullanılmaktadır. Basit ilk lamba örneği diyot adı verilen lambadır. Daha sonra ki yıllarda bu diyot lambasına bir elektrot daha eklenerek triyot adı verilen lamba oluşturuldu. 1947 yıllarında transistör keşfedildi. Transistörler lambanın yaptığı bütün işleri yapıyordu ve hem ebat olarak küçük hem de daha az enerji tüketiyordu. Bu buluştan sonra elektronik cihazların ev ve sanayide kullanımı daha da arttı. 1959 yıllarında ise entegre bulunmuştur. Günümüzde yaklaşık olarak elektronik devrenin hepsi entegre devre halinde yapılmaktadır ve bu alanda yapılan gelişmelere sonucunda mikro elektronik bilim dalı oluşmuştur.