Elektromanyetik Dalga ve Çeşitleri

Uzayda yol alabilen titreşim türüne elektromanyetik dalga denir. Elektromanyetik dalga ismini dalgaların elektrik ve manyetik alan birleşiminden oluşumlarından gelmektedir. Elektromanyetik dalgaların ortaya çıkması ve ilk çalışmaları James Clark Maxwell ve Heınrıck Hertz tarafından yapılmıştır. Bir elektromanyetik dalgası, birbirine dik açılarda, aynı frekanstaki manyetik alanın oluşturduğu bir bütün halindedir.

Elektromanyetik Dalga Çeşitleri

 

Elektromanyetik dalgalar dalga boyutlarına göre sınıflandırılır. Dalga boyu ise iki tepe arasındaki mesafeye verilen isimdir. Elektromanyetik dalga çeşitleri;

Radyo Dalgaları        

Bu dalga türleri adı gereği sadece radyo sinyallerini değil, televizyon ve cep telefonu gibi aletlerinde sinyallerini taşırlar. Dalga boyları bir kaç milimetre arası ile yüzlerce kilometreye kadar farklılık gösterebilirler. Frekansları ise birkaç kilo Hertz ile birkaç Hertz arasında değişebilir.

 

Mikro Dalgalar          

Yemek pişirme amacıyla da kullanılan bu mikro dalgalar hemen hemen her evde bilinen ve kullanılan bir tür kavramdır. Ayrıca data transferi gibi iletişim amaçlı olarak da bilgisayar ve telefonlarda kullanılabilir. Bir de ışık, toz ve yağmurun içerisinden kolaylıkla geçebildiği için uzaydan dünyayı görüntüleyebilmek için de kullanılır.

 

Infrared Işınlar          

Infrared ışın türleri milimetre ile nanometre arasında dalga boyutlarına sahiptir. Televizyonların uzaktan kumandalarında ve gece görmemizi sağlayan her türlü alet de rahatlıkla kullanılır.

 

Görünür Işık  

Bu tür dalgalar diğer dalga türüne göre biraz farklıdır. Çünkü elektromanyetik dalgaların görebildiğimiz tek türüdür. Bize kendini mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı gibi çeşitli renklerde gösterir. Dalga boyu kırmızı renginden mor rengine doğru azalma gösterir. Tüm bu renkler bir araya geldiğinde ise dalga boylarının toplamı görünür ışık dalgasını oluşturur.

 

Ultraviyole Işınları    

Bu ışınlar insan gözüyle görülemez. 10 ile 380 nanometre aralığında dalga boylarına sahiptirler. Ayrıca bu tür ışınlar cilde zararlı olup cilt kanserine neden olabilmektedir.

 

X – Işınları      

Hem oldukça yüksek enerjiye sahip hem de çok küçük dalga boylu dalga türüdür. Elektron tüpleri üzerinde çalışırken Wilhelm Rontgen tarafından şans eseri bulunmuştur. 10 nanometre ile 10 pikometre arasında çeşitli dalga boylarına sahiptirler. Tıbbi alanda ise röntgen gibi görüntüleme yapmak için kullanılırlar.

 

Gama Işınları

Bu ışınlar ise yüksek enerji ve çok daha küçük dalga boyuna sahiptirler. Atomların parçalanması ve bozulması sonucu ortaya çıkmaktadırlar. Dalgaboyları 10 pikometreden daha küçüktür. Tıp alanında kanser tedavilerinde kullanılır.

Yukarıda da gördüğünüz gibi bu elektromanyetik dalga çeşitleri evde yemek yapımından tıpa kadar çeşitli alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Fakat doğru olmayan ve aşırı kullanımlarda ise tümör ve kanser gibi riskli oluşumlara sebep olabilirler.

 

Günlük yaşantımızda çoğunlukla kullandığımız elektronik araç ve gereçlerin etrafa yaymış oldukları elektromanyetik dalgalara maruz kalınması durumunda insan vücudu üzerinde olumsuz etkiler görülebilmektedir. Bu elektromanyetik dalgaların hangi araçlarda ve hangi seviyede olursa olsun zararlı olduğu unutulmamalıdır.